Foutloos opereren dankzij 3D-geprint hart

Hartoperatie

03-04-2015 15:20 | Door: Laura Fransen

Artsen in de Amerikaanse staat Michigan hebben een 3D-geprint hart ingezet bij een operatie. Een exacte replica maakte het mogelijk complexe handelingen vooraf te oefenen.

De innovatieve procedure vond plaats in het Children’s Hospital of Michigan. Artsen moesten een stent plaatsen bij een patiënt met een aneurysma van de aorta. Om de ingreep zo veilig mogelijk te laten verlopen, voerden ze die eerst uit bij een 3D-geprinte replica van het hart van de patiënt.

Het hartmodel is geprint door Materialise, een Amerikaanse specialist op het gebied van 3D-printen. Het bedrijf baseerde het model op een CT-scan van de patiënt. Het resultaat is een exacte replica. Dankzij het model konden de artsen het aneurysma niet alleen visualiseren, maar ook de daadwerkelijke ingreep oefenen.

3d-geprint hart Childrensdmc

Zekerheid

“We hebben een echte stent geplaatst in het 3D-model. Zo konden we de operatie tot in detail plannen en zien hoe de stent reageerde op de unieke anatomie van de patiënt”, zegt cardioloog Daniel Turner in een persbericht. Volgens Turner was de oefenmogelijkheid doorslaggevend bij de beslissing om de stent te plaatsen. Kleine afwijkingen tijdens de operatie kunnen tot ernstige complicaties leiden. Het 3D-model bood zekerheid van slagen.

De zorgsector maakt steeds vaker gebruik van 3D-printen. Eerder dit jaar gebruikten artsen in het Leids Universitair Medisch Centrum een 3D-model ter voorbereiding van een hartoperatie. Het model gaf de artsen een duidelijk beeld van de precieze hartstructuur en operatiemogelijkheden van de patiënt. “In het verleden bleek soms pas op de operatietafel welke mogelijkheden er zijn”, zei kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp in een persbericht. “Dan verlies je kostbare tijd."

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AZO Materials, Children's Hospital Michigan, LUMC | Foto: Children's Hospital of Michigan & Leandro Ciuffo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn