Zorginstellingen experimenteren met duurzaam eten

Bereiding van de maaltijd

09-04-2015 16:55 | Door: Willemien Groot

Twee instellingen in Friesland beginnen dit voorjaar met een een project voor duurzaam en gezond eten. De samenwerking moet leiden tot duurzamere inkoop en minder verspilling.

De stichting Diverzio, die zich inzet voor gezond en duurzaam eten en drinken, en de Antonius Zorggroep in Sneek lanceren samen het project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’. 

Beide partijen werken samen in de duurzame inkoop van verse ingrediënten, slimmere inkoop en betere communicatie. Dat moet ertoe leiden dat patiënten meer plezier beleven aan de maaltijd en daardoor gezonder blijven. Ook gooien ze minder eten weg.

Maatwerk

Voor het Antonius Ziekenhuis in Sneek is een apart traject opgezet voor kankerpatiënten. Tijdens de behandeling verliezen ze vaak hun eetlust en hun smaak verandert. Speciale voeding moet gevaar voor ondervoeding voorkomen. Eerder onderzoek wees al uit dat patiënten baat hebben bij zachte en romige voedingsmiddelen zonder een uitgesproken smaak.

Diversio werkt in dertig verschillende Nederlandse zorginstellingen aan de verbetering van maaltijden bij de zorginstellingen. Behalve aandacht voor duurzame inkoop besteed de stichting ook aandacht aan het sociale aspect. In een van die projecten koken en eten vrijwilligers en thuiswonende ouderen samen. In de praktijk blijkt dat deelnemende ouderen de maaltijd beter waarderen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Diverzio | Foto: star5112, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn