Energie-efficiënt ziekenhuis bespaart $ 800.000

UCSF ziekenhuis LEED

13-04-2015 12:21 | Door: Laura Fransen

Een ziekenhuis in San Francisco verbruikt 50 procent minder energie dan het gemiddelde Amerikaanse ziekenhuis. Het UCSF Medical Center bespaart jaarlijks $784.000.

Dat blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse nutsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E). Dankzij energiebesparende maatregelen kreeg het Amerikaanse UCSF Medical Center onlangs tonnen terug van de energieleverancier. "De innovatieve duurzame maatregelen van het UCSF zijn een voorbeeld voor de zorgsector", zegt Laurie Giammona, senior vicepresident bij PG&E, in een persbericht.

Het UCSF Medical Center in Mission Bay, San Francisco opende in Februari 2015 de deuren. Het nieuwe ziekenhuis verbruikt 50 procent minder elektriciteit dan een gemiddeld Amerikaans ziekenhuis. Zo wint het ventilatiesysteem warmte terug. Zonnepanelen en laadstations voor elektrische auto’s helpen de jaarlijkse CO2-voetafdruk terug te dringen met 390 ton. 

Rubber vloeren

Het ziekenhuis scoort ook goed op andere duurzame aspecten. Het gebouw bestaat voor 30 procent uit gerecycled materiaal. In plaats van veelgebruikt vinyl, heeft het UCSF gekozen voor rubber vloeren. Het rubber is schoon te maken met water en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Dit in tegenstelling tot vinyl, dat vaak met agressieve chemische middelen onderhouden wordt. 

In en rondom het gebouw ligt ruim 16.000 vierkante meter groen. Een watertoren maakt het afvangen, filteren en hergebruiken van bijna 4 miljoen liter water per jaar mogelijk. Dit is 25 procent van het benodigde water om het groen te onderhouden. Het ziekenhuis bespaart nog eens vijf miljoen liter per jaar dankzij efficiënte apparatuur zoals waterbesparende douches, kranen en toiletten.  

Het ziekenhuisgebouw heeft een LEED Gold certificering. Volgens het UCSF is het een van de grootste LEED-gecertificeerde ziekenhuisgebouwen ter wereld.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: UCSF Medical Center | Foto: Mark Citret UCSF Medical Center at Mission Bay (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn