Apple en IBM versnellen medisch onderzoek

Medisch onderzoek

15-04-2015 10:14 | Door: Laura Fransen

Apple en IBM mengen zich in de wereld van medisch onderzoek. De technologiegiganten zetten supercomputer Watson in bij het analyseren van gezondheidsdata.

Met de samenwerking hopen technologiebedrijven Apple en IBM de ontwikkelingen op het gebied van medisch onderzoek te versnellen. Met behulp van supercomputer Watson gaat IBM gezondheidsdata analyseren die, met toestemming van gebruikers, verzameld is via verschillende smartphone-apps van Apple. De bedrijven maken de data en analysemogelijkheden in een beveiligde online omgeving beschikbaar voor medische onderzoekers.

IBM anonimiseert de verzamelde data en plaats deze vervolgens in de zogenaamde Health Cloud. In de interactieve online omgeving kunnen onderzoekers data delen, gebruiken en analyseren met IBMs nieuwste technieken. “IBMs beveiligde dataopslag en analysecapaciteiten bieden artsen en onderzoekers inzicht in real-time ontwikkelingen op het gebied van consumentengezondheid op een ongekende schaal”, zegt John E. Kelly III, senior vicepresident onderzoek bij IBM, in een persbericht.

De data is afkomstig van smartphone-apps gebaseerd op Apple’s ResearchKit en HealthKit. De ResearchKit software is bedoeld om medische onderzoekers te helpen bij het versnellen van hun onderzoek. HealthKit is een tool die ontwikkelaars ondersteunt bij het maken van apps die gezondheid en medische symptomen monitoren. Gebruikers van beide platforms kunnen toestemming geven om de verzamelde gegevens te gebruiken voor medisch onderzoek. De samenwerking met IBM maakt de gegevens nu op grote schaal toegankelijk. 

Eerder zette IBM Watsons intelligentie al in bij het voorkomen van voedselverspilling.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: IBM | Foto: University of Liverpool Faculty of Health & Life Sciences, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn