Biedt dit Japanse e-textiel redding bij hartfalen?

ECG

17-04-2015 14:13 | Door: Laura Fransen

Een Japanse uitvinding maakt het afnemen van levensreddende hartfilmpjes gemakkelijker. De makers verwerkten acht van de tien benodigde ECG-elektroden in een stuk e-textiel.

Het innovatieve textiel bestaat uit stof met een ingebouwd elektrisch circuit. Het textiel bevat acht van de tien elektroden die nodig zijn om een volledig elektrocardiogram (ECG) te maken. Bij reguliere ECG-apparatuur moeten zorgverleners alle elektroden één voor één op de juiste plek op het bovenlichaam van de patiënt plakken. In noodsituaties is dit een tijdrovend en moeizaam proces. Het nieuwe ECG-textiel werkt door het simpelweg om de patiënt heen te wikkelen.  

ECG e-textiel

Het e-textiel is een uitvinding van textielspecialist Teijin in samenwerking met Kyoto University. De makers zien met name een toepassing in de eerstehulp. Het maken van een ECG onderweg naar het ziekenhuis versnelt de diagnose en vergroot daarmee de kans op een succesvolle behandeling bij hartfalen. Ook kan de patiënt zo nodig direct naar een gespecialiseerd ziekenhuis vervoerd worden. Japanse eerstehulpverleners laten het ECG nu vaak nog achterwege. Het gemak van het ECG-textiel moet hier verandering in brengen.

Volgens de makers laat het e-textiel de waarde zien van een samenwerking tussen industrie en wetenschap. De ECG-stof moet dit jaar nog op de Japanse markt komen. 

Onlangs maakte Zorginnovatiespecialist Devices4Care bekend ECG-apparatuur in abonnementsvorm op de Nederlandse markt te brengen, om zo het gebruik ervan uit te breiden. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Teijin | Foto: Fourrure, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn