Levende medicijnfabriek geïmplanteerd in lichaam

Levende implantaten UT

30-04-2015 11:09 | Door: Laura Fransen

Nanotechnologen aan de Universiteit Twente brengen levende implantaten een stap dichterbij. Bloedvatherstellende stents en plaatselijke medicijnafgave behoren tot de mogelijkheden.

De wetenschappers zijn erin geslaagd bacteriën uit het menselijk lichaam zodanig aan te passen dat ze te verwerken zijn in niet-lichaamseigen materialen. De onderzoekers wisten het DNA van de bacterie E-coli zo aan te passen, dat een pompoenvorming molecuul zich op het celmembraan kan hechten. Andere natuurlijke bouwstenen kunnen zich op hun beurt weer aan dit molecuul verbinden, waardoor een soort natuurlijk klittenband ontstaat.

Nanotechnologie UTKlittenband

Het klittenband-effect maakt het mogelijk de menselijke bacterie te verbinden met andere materialen. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de mogelijkheid om stents uit te rusten met bacteriën waaraan bloedvatwandcellen zich kunnen hechten. De groei van de lichaamseigen cellen zou de kans op littekenweefsel rondom de stent kunnen verminderen, waardoor minder complicaties optreden.

Ook implantaten die plaatselijk en gericht medicijnen afgeven in het lichaam behoren tot de toekomstige mogelijkheden. Gezonde bacteriën zouden dankzij de nieuwe techniek op implantaten in het lichaam kunnen groeien, waardoor een soort interne medicijnfabriek ontstaat.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de leerstoel Molecular Nanofabrication van de Universiteit Twente. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ACS Nano.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: MilitaryHealth, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn