Pijnbestrijdend implantaat is hersenen te slim af

dendrieten

12-05-2015 07:28 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers hebben een implantaat ontwikkeld dat pijn bestrijdt zonder medicijnen. Pijnsignalen komen nooit bij de hersenen aan.​

Onderzoekers van de Zweedse Linköping University maakten een klein implantaat dat heel precies pijnlijke zenuwen kan behandelen. Het implantaat wordt ingebracht in de wervelkolom waar de kapotte zenuwen aansluiten op het centrale zenuwstelsel.

Het implantaat is een organische elektronische ionenpomp (OEIP). Geleidende polymeren zijn aangebracht op een substraat van PET (Polyethyleentereftalaat). Dit zit op een klein reservoir waar GABA (Gamma-aminoboterzuur) inzit. GABA is een neurotransmitter die zenuwsignalen verhindert. Wanneer een kapotte zenuw een elektrisch signaal doorgeeft aan de OEIP, worden GABA-ionen afgegeven rond de zenuwaansluiting. Dit stopt het elektrische signaal. Hierdoor bereikt het pijnsignaal nooit de hersenen.

Bijvullen van de OEIP is heel gemakkelijk volgens de onderzoekers. Het is getest bij ratten waar het effectief bleek. Ratten vertoonden significant minder pijnsymptomen.

Medicijnen

Ongeveer 30 procent van de bevolking lijdt aan chronische pijn. Chronische zenuwpijn is moeilijk te behandelen. Dat komt doordat medicijnen zich door het hele lichaam verspreiden. Slechts een klein percentage van de toegediende hoeveelheid heeft effect. Het overige percentage kan voor bijwerkingen zorgen.

Philips en Allianz ontwikkelden een manier om zonder medicijnen rugklachten te behandelen. Het gaat om een draagbare band die blauw LED-licht uitstraalt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Engineer | Foto: GerryShaw via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn