Wageningen UR bevestigt business case Pharmafilter

Rijstate Ziekenhuis Pharmafilter

12-05-2015 18:46 | Door: Laura Fransen

Een haalbaarheidsonderzoek van Wageningen UR toont kansen voor het ‘biobased ziekenhuis’. Het vergisten van biobased ziekenhuisartikelen levert energie en vermindert afval.

Wageningen UR voerde het onderzoek uit in samenwerking met ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Uit het onderzoek bleek dat 160.000 kilogram materiaal dat in het ziekenhuis omgaat al vergistbaar is tot biogas, of van vergistbaar materiaal te maken is. “Dat levert een hoeveelheid biogas op die overeenkomt met 70.000 liter diesel of ruim 700.000 kilowattuur elektriciteit”, zegt onderzoeker Marien van den Oever in een persbericht.

De universiteit heeft een lijst samengesteld van bestaande biobased ziekenhuisartikelen. Op de lijst staan ook artikelen die met een kleine aanpassing vergistbaar kunnen zijn. Om het vergisten zelf mogelijk te maken, gaat Rijnstate gebruik maken van Pharmafilter. Het systeem van vermalers voert afval via de ziekenhuisriolering af naar een zuiveringsinstallatie op het ziekenhuisterrein. De installatie ontsmet en vergist het vermalen afval, wat biobrandstof oplevert.

Terugverdientijd

Volgens Rijnstate past het gebruik van Pharmafilter binnen een slimme bedrijfsstrategie. “Vanaf dag één gaan we verdienen op de investering”, zegt Marc Koster, manager Vastgoed bij Rijnstate. “Na elf jaar hebben we de hele investering terugverdiend.” Pharmafilter moet het ziekenhuis helpen de jaarlijkse 600.000 kilogram afval en de CO2-uitstoot terug te dringen.

Rijnstate is niet het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van Pharmafilter. Onder andere het Reinier de Graafziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis en Erasmus Medisch Centrum gingen al voor. Wel wil Rijnstate een veel groter deel van het ziekenhuisafval gaan vergisten. Met behulp van de lijst gaat het ziekenhuis de komende maanden bepalen welke producten te vervangen zijn met vergistbare varianten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wageningen UR | Foto: Rijnstate, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn