Goedkoop pijnstillers produceren met suiker en gist

Pijnstillers morfineproductie

19-05-2015 16:38 | Door: Laura Fransen

Een Amerikaans onderzoeksteam is er in geslaagd de natuurlijke productie van opiaten te reproduceren. De ontdekking kan grote gevolgen hebben voor de productie van pijnstillers.

De onderzoekers aan de universiteit UC Berkeley zijn erin geslaagd suiker met behulp van gist om te zetten in opiaten, zoals codeïne en morfine. De wetenschappers verrijkten de gist met een genetisch gemodificeerd suikerbiet-enzym. Na de toevoeging van het DNA, voerde de gist het eerste deel van de opiaatreactie zelfstandig uit.

De onderzoekers van Berkeley hebben daarmee nu het ontbrekende puzzelstukje gevonden. Eerder slaagden wetenschappers er al in om het tweede deel van de reactie te reproduceren. De chemische reactie voor de productie van morfine bestaat in totaal uit 15 stappen. 

Het proces is echter nog niet optimaal. De onderzoekers hadden 300 liter genetisch gemodificeerd gist nodig voor de productie van 30 milligram morfine. Naast morfine, zien de wetenschappers ook mogelijkheden voor de goedkope productie van antibiotica en kankerbestrijdende medicijnen.

Papaver

De moleculenstructuur van opiaten is zo complex, dat ze normaalgesproken uit planten zoals papaver worden gehaald. Wetenschappers slaagden er niet eerder in om de structuur in het laboratorium te reproduceren.

De volgende stap is het naadloos samenvoegen van deze stap met de eerdere ontdekking. Vervolgens zou de schaal van de productie omhoog kunnen. Tegelijk met de publicatie van de onderzoeksresultaten, roepen de wetenschappers op tot strenge regulatie. Met de nieuwe kennis kan in principe iedereen met een basistraining in moleculaire biologie thuis opiaten produceren. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: UC Berkeley | Foto: Eric Norris, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn