Vliegenvangende robot versnelt de wetenschap

Fruitvlieg

26-05-2015 12:12 | Door: Jerom van Gemert

Fruitvliegjes zijn de basis van veel wetenschappelijk en medisch onderzoek. Maar dat onderzoek is erg tijdrovend en frustrerend. Een innovatieve robot brengt daar verandering in.

De robot van de Stanford University kan fruitvliegjes inspecteren die wakker zijn en gedragsexperimenten uitvoeren. Dat was voorheen onmogelijk omdat wetenschappers de fruitvliegjes moeten verdoven. De kleine beestjes zijn zo snel dat een mens ze onmogelijk kan volgen en uit elkaar houden.

De robot identificeert fruitvliegjes met infrarood licht. Het apparaat zendt infrarood licht uit, dat wordt weerkaatst door het lichaam van de vlieg. De robot kan iedere vlieg herkennen aan het unieke weerkaatsingspatroon van het lichaam. De vliegjes hebben geen last van het licht omdat ze geen infrarood kunnen zien.

Met een luchtstroom uit klein buisje kan de robot een vlieg oppakken. Vervolgens kan de machine de fysieke eigenschappen analyseren en de vliegen sorteren. Het apparaat kan zelfs de vlieg ontleden, en daarmee de minuscule hersentjes van de vlieg blootleggen.

Versnellen

Dankzij de robot kan onderzoek met fruitvliegjes efficienter ingericht worden. Zo onderzoekt de robot 1.000 vliegjes tien uur. Dat is voor mensen onmogelijk, stellen de onderzoekers.

De fruitvlieg, ook bekend als Drosophila, is van essentieel belang voor onderzoek naar ziektes zoals kanker en diabetes, en naar genetica en embryogenese. Dat komt omdat de kleine diertjes veel genen gemeenschappelijk hebben met mensen. Vanwege hun korte generatietijd zijn ze ook nog eens snel en gemakkelijk te kweken.

Robots zijn niet alleen handig voor de wetenschap. Een ziekenhuis in Schotland zet 22 robots in om hygiëne en patiëntenzorg te verbeteren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Stanford University, Kurzweil | Foto: John Tann via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn