Circulaire economie: tweedehands pacemaker redt levens

No pacemaker

27-05-2015 07:31 | Door: Laura Fransen

Een Engels bedrijf werkt aan het normaliseren van het hergebruik van pacemakers. Hergebruik vermindert afval en redt levens.

Het Engelse Pace 4 Life richt zich op het hergebruiken van pacemakers met een resterende batterijlevensduur van tenminste 70 procent. Volgens het bedrijf is er voldoende wetenschappelijk onderzoek dat de veiligheid van hergebruik aantoont. Pace 4 Life streeft ernaar een systeem te creëren waarbij patiënten gebruikte pacemakers doneren. Afhankelijk van de conditie wordt het apparaat gerecyled, of als pacemaker hergebruikt in ontwikkelingslanden.

Pacemakers lopen op lithiumbatterijen. Ze bestaan uit roestvrij staal of titanium. Gemiddeld gaan de hartslag-regulerende apparaatjes zeven tot tien jaar mee. De kosten bedragen rond de £ 2,500 (€ 3,526.91). Toch wordt van veel pacemakers niet de volle levensduur benut. Bij het overlijden van de drager wordt de implantaat vaak met het lichaam begraven. Als een ziekenhuis, begrafenisondernemer of crematorium de pacemaker wel verwijdert, belandt deze bij het afval of in een opslag.  

Pace 4 Life wil met het donorsysteem een oplossing te bieden voor patiënten in ontwikkelingslanden voor wie de kosten van een nieuwe pacemaker onbetaalbaar zijn. Het bedrijf hoopt binnenkort goedkeuring te krijgen van de World Health Organization voor opschaling.

Recycling

Hoewel het hergebruiken van pacemakers in oorspronkelijke vorm ook in Nederland nog niet voorkomt, worden ze al wel gerecycled. Het Nederlandse bedrijf Orthometals verwerkt alle metalen die overblijven na crematie. Dit ontlast het milieu en draagt bij aan een circulaire economie.

Na omsmelting zijn de orthopedische implantaten niet meer als zodanig herkenbaar, schrijft het bedrijf op zijn website. De metalen dienen als grondstof voor onder andere de vliegtuigindustrie. Sinds de oprichting in 2005 is Orthometals uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met een klantenbestand van 500 crematoria. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Pace 4 Life | Foto: Library_Mistress, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn