Testen op antibioticaresistentie in een uur

Bacterien

29-05-2015 07:31 | Door: Jerom van Gemert

Bacteriën met een antibioticaresistentie vormen een toenemend probleem in de medische wereld en de voedingsindustrie. Een nieuwe test laat binnen een uur zien of een bacterie resistent is.  

Het testen van bacteriën op antibioticaresistentie duurt enkele dagen. Bacteriën hebben die tijd nodig om te groeien. Daardoor kunnen doktoren infecties niet snel effectief behandelen. In de Verenigde Staten raken ieder jaar twee miljoen geïnfecteerd met resistente bacteriën. Zo'n 23.000 patiënten overlijden. In Canada lopen de jaarlijkse medische kosten veroorzaakt door resistente bacteriën op tot $1 mrd.

Wetenschappers aan de University of Toronto hebben een chip ontwikkeld om bacteriën snel te kunnen testen op resistentie. Voor de nieuwe methode is bacteriëngroei niet nodig.

Resazurin

De nieuwe glazen chip heeft minuscule openingen. Onderaan die openingen zitten filters die de bacteriën vasthouden wanneer ze er doorheen bewegen. De filters bevatten een antibioticum en het signaalmolecuul resazurin. Dit molecuul heeft herkenbare elektrochemische eigenschappen.

resistentie chip

Als de bacterie blijft leven zet die resazurin om in resofurin, waardoor de elektrochemische eigenschappen van het molecuul veranderen. Als de bacterie doodgaat blijft de omzetting uit. Elektrodes in de chip detecteren de elektrochemische eigenschappen van de moleculen. De chip toont een arts direct of hij met een resistente bacterie heeft te maken. 

Sneller en goedkoper

De nieuwe methode is sneller, makkelijker en goedkoper dan andere snelle resistentietests. Die zijn gebaseerd op fluorescentie, die alleen met dure microscopen zichtbaar zijn. De nieuwe chip is erg klein en zou ook door huisartsen kunnen worden gebruikt.

De wetenschappers zijn nu bezig om de chip door te ontwikkelen, zodat een test voor meerdere antibiotica tegelijk mogelijk is.

Resistentie

Om infecties te genezen, nemen dokters een sample van de bacterie en sturen dit op naar het lab om de soort en resistentie te bepalen. Vaak geven doktoren, terwijl ze wachten op resultaat, een algemene antibioticamix aan de patiënt. Wanneer de resultaten bekend zijn, kan een specifiek antibiotica worden voorgeschreven die de bacterie doodt.

Juist het voorschrijven van algemene coctails draagt bij aan de toename van resistente bacteriën. De veel gebruikte antibiotica werken daarom niet meer.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Phys, University of Toronto | Foto's: NIAID via Flickr, Creative Commons, and University of Toronto (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn