Huidkanker-detecterende app net zo goed als dermatoloog

Parasol

02-06-2015 13:31 | Door: Laura Fransen

Een Nederlandse smartphone-app helpt bij de vroege opsporing van huidkanker. SkinVision herkent huidkanker met 80 procent zekerheid aan de hand van een foto.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Naast melanomen, de meest levensbedreigende vorm van huidkanker, detecteert de app ruim 80 procent van andere soorten. Daarmee is SkinVision net zo effectief als het gemiddelde oog van een dermatoloog. Het gebruiksgemak van de app moet kennis over huidkanker en vroege diagnose bevorderen.

“Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is belangrijk omdat daarmee door behandeling de kans op genezing groter en de vooruitzichten beter zijn”, zegt dr. Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis, in een persbericht. “In het geval van een melanoom kan vroege opsporing zelfs het verschil zijn tussen een relatief ‘eenvoudig’ te verwijderen moedervlek en een uitgezaaid melanoom dat misschien niet meer te genezen is.” Een vroege diagnose kan bovendien kosten besparen, door dure medische behandelingen te voorkomen. 

Algoritme

SkinVision werkt met behulp van een smartphone-camera. Gebruikers nemen een foto van een verdacht plekje op de huid. Met een speciaal ontwikkeld algoritme analyseert de app de huid en geeft vervolgens het advies om het plekje in de gaten te houden, of een arts te raadplegen.

Volgens SkinVision-CEO Dick Uyttewaal zijn veel zorginstellingen nog huiverig voor ontwikkelingen op het gebied van nieuwe diagnose-technologie. Hij is dan ook blij met het onderzoek van het Catharina Ziekenhuis dat nog tot eind 2015 loopt. 

Waar SkinVision zich richt op de huid, helpt een andere Nederlandse app bij het opsporen van oog-aandoeningen. Met hEyeway kunnen oogartsen hoge kwaliteit oogfoto's maken met behulp van een smartphone. De app bespaart artsen € 25.000 aan materiaalkosten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Catharina Ziekenhuis | Foto: Julien Belli, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn