Maakt onderzoek de weg vrij voor telegeneeskunde?

Telegeneeskunde

05-06-2015 15:13 | Door: Laura Fransen

De opkomst van telegeneeskunde brengt vragen met zich mee over de voor- en nadelen van zorg op afstand. Twee Amerikaanse onderzoeken zijn positief.

Een onderzoek van de Amerikaanse denktank Rand Corporation vergeleek de kwaliteit van 1.725 doktersafspraken op afstand met 64.099 fysieke doktersbezoeken. Uit de resultaten blijkt volgens de onderzoekers dat artsen op afstand, bijvoorbeeld via Skype, dezelfde medische conclusies trekken als bij een fysiek patiëntbezoek. Het percentage patiënten dat antibiotica voorgeschreven kreeg was bij beide groepen nagenoeg gelijk.

“Telegeneeskunde is vaak praktischer en goedkoper dan een persoonlijk doktersbezoek”, stellen de onderzoekers. “Er bestaan echter zorgen over de kwaliteit van de zorg.” Een beperkte arts-patiënt relatie en geen mogelijkheden tot fysieke onderzoeken zouden kunnen leiden tot het onnodig voorschrijven van medicijnen zoals antibiotica. Hoewel dit volgens de onderzoekers niet het geval is, concludeerden ze wel dat er bij beide groepen onnodig antibiotica werd voorgeschreven.

Chirurgie

Dankzij technologische vooruitgang zijn niet alleen doktersafspraken, maar ook operaties op afstand mogelijk. Een van de risico’s die telechirurgie met zich meebrengt, heeft te maken met de verbindingssnelheid. Over een afstand van 2.000 kilometer kan een vertraging van 500 milliseconden ontstaan. Uit een nieuw onderzoek van het Nicholson Centre ziekenhuis in Florida blijkt dat artsen in staat zijn deze vertraging te compenseren en de operatie succesvol kunnen uitvoeren.

Ook in Nederland neemt de aandacht voor telegeneeskunde toe. De start-up CareToGo biedt als eerste partij huisartsconsulten via Skype. Volgens het bedrijf bespaart elk Skypeconculst gemiddeld vijf kilometer aan reisafstand. In België maakt het Universitair Ziekenhuis Brussel gebruik van telegeneeskunde om al tijdens de ambulancerit een accurate diagnose te stellen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: mHealthNews, Mobihealthnews | Foto: Army Medicine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn