Slimme bikini vraagt om zonnebrandcrème

Te veel zonnen op het strand

13-06-2015 09:45 | Door: Willemien Groot

Een slimme bikini van het Franse bedrijf Spinali Design waarschuwt de drager tegen zonnebrand en te veel uv-straling. De bikini kan daardoor een bijdrage leveren aan het voorkomen van huidkanker.

De bikini van Spinali Design is voorzien van een sensor die is gekoppeld aan een smartphone-app. In de app moet de eigenaar van de zwemkleding het huidtype invullen. Via bluetooth geeft het badgoed een waarschuwingssignaal dat het tijd is om te smeren of een T-shirt aan te trekken. De sensor zit verborgen in een clip aan de zwembroek.

Volgens bedenker Marie Spinali is het idee ontstaan, nadat ze op het strand roodverbrande mensen zag liggen. Een bestaande sensor die waarschuwt dat de planten water moeten hebben, maakte de basis voor het ontwerp compleet. Spinali Design maakt de zwemkleding voor de klant op maat. De bikini kost dan ook bijna € 200.

Huidkanker

De bikini kan eraan bijdragen dat mensen te lang in de zon liggen en risico lopen op huidkanker. Vooral de uv B-straling uit zonlicht is volgens het RIVM schadelijk. Kleding en zonnebrandcrème bieden daartegen bescherming. 

In Nederland krijgen volgens het KWF Kanker Bestrijding ieder jaar zo'n 50.000 mensen te horen dat ze een vorm van huidkanker hebben. Bij de diagnose zorgt een Nederlandse vinding voor een vroegtijdige opsporing van huidkanker. De smartphoneapp SkinVision kan huidkanker aan de hand van een foto met 80 procent zekerheid vaststellen.

In een later stadium brengt het Franse kledingbedrijf slimme zwemkleding voor mannen en kinderen op de markt. Het badgoed voor die laatste groep krijgt ook gps, zodat ouders hun kinderen niet kwijtraken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Spinali Design, RTL Nieuws, TF1 News, L'Express | Foto: Horia Varlan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn