EU kijkt naar milieudoelstellingen na 2020

EU kijkt naar milieudoelstellingen na 2020

24-10-2012 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De 20-20-20-doelstellingen moeten alweer over een kleine acht jaar zijn gehaald. De Europese Commissie vindt het tijd om verder te kijken.

De Europese Commissie zal uiterlijk in 2014 met een nieuw plan komen voor CO2-reductie tot 2030. De nieuwe doelstellingen “zullen een langetermijnperspectief bieden op hoe de EU zich na 2020 zal blijven ontwikkelen langs een pad dat leidt tot een CO2-arme industrie,” liet de Europese Commissie weten in een beleidsdocument.

Doelstellingen

De 27 landen die onder de Europese Unie vallen hebben afgesproken om in 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Daarnaast moet de energie-efficiëntie met 20 procent zijn toegenomen en moet het aandeel duurzame energie 20 procent bedragen.

Het belangrijkste instrument voor de CO2-reductie is het Emission Trading System (ETS), waaraan ook drie landen meedoen die niet zijn aangesloten bij de EU: Noorwegen IJsland en Liechtenstein. Voor dit haperende systeem wordt al lange tijd een nieuw plan verwacht.

Het voornemen van de Commissie past in de lijn met recente richtlijnen die de commissie opstelde over energiereductie en de verduurzaming van overheden. In een richtlijn die midden september is aangenomen staat de wens dat energiebedrijven elk jaar 1,5 procent minder gaan produceren en overheden elk jaar 3 procent van hun gebouwen verduurzamen.

Ambitieuze maatregelen

Verwacht wordt dat de nieuwe maatregelen ambitieus zullen zijn, aangezien de CO2-uitstoot in 2050 met maar liefst 85 tot 95 procent moet zijn afgenomen. Een CO2-reductie van 40 procent in 2030 en van 60 procent in 2040 lijkt de meest kosteneffectieve oplossing is.

Het plan dat binnenkort moet klaarliggen zal vertellen hoe deze doelstellingen kunnen worden gehaald. Hiervoor zal in ieder geval een herziening van het ETS nodig zijn. Met het huidige systeem zakt de maximale hoeveelheid CO2 die in de EU mag worden uitgestoten ieder jaar met 1,74 procent, waardoor in 2050 een reductie van ‘slechts’ 70 procent zal worden behaald.

Bron: Bloomberg Foto: Nitsirk

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn