Lagere stralingsdosis CT-scan redt levens

CT-scan

16-06-2015 07:31 | Door: Laura Fransen

Met behulp van een nieuwe technologie kan de stralingsdosis van een CT-scan tot 80 procent omlaag. De beeldkwaliteit blijft hetzelfde, terwijl de gezondheidsrisico’s van de scan omlaag gaan.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Drs. Martin Willemink aan het UMC Utrecht. Willemink onderzocht de mogelijkheden van iteratieve reconstructie, een nieuwe techniek die de stralingsdosis van CT-scans verlaagt.

Die nieuwe technologie maakt het mogelijk de stralingsdosis van CT-scans te verlagen met 25 tot 80 procent. De hoeveelheid röntgenstraling is hiermee bijna gelijk aan die van reguliere röntgenfoto’s. Wanneer een hoge stralingsdosis niet langer een beperking vormt, kunnen artsen vaker kiezen voor een CT-scan. In tegenstelling tot röntgenfoto’s levert de scan een 3D-beeld waarmee de kans op een correcte diagnose toeneemt.

DNA

Blootstelling aan grote hoeveelheden röntgenstraling kan leiden tot beschadigingen van het DNA, en mogelijk kanker veroorzaken. Met name kinderen en volwassen patiënten onder de 40 jaar lopen een verhoogd risico. Eerder dit jaar concludeerde een onderzoeker van het UMCG dat het stralingsrisico van een CT-scan bij kinderen groter is dan de voordelen.

In 2010 ondergingen 1,2 miljoen patiënten in Nederland een CT-scan. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2002. Hiermee neemt ook de bezorgdheid over het risico van de schadelijke straling toe. Met name voor patiënten die meerdere scans krijgen en voor kinderen is de nieuwe technologie een interessante ontwikkeling. Toepassing van de techniek op alle CT-scanners in Nederland zou tientallen tot honderden doden per jaar kunnen voorkomen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: UMC Utrecht | Foto: Akira Ohgaki, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn