€ 25 mln voor medische behandeling op maat in Utrecht

Stamcellen

16-06-2015 12:29 | Door: Laura Fransen

Een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht brengt behandeling op maat een stap dichterbij. In het centrum testen onderzoekers medicijnen op menselijke stamcellen om zo het effect aan te tonen. CZ en Achmea overwegen een investering van € 25 mln.

Het diagnostisch centrum is bedoeld voor het verder ontwikkelen van de stamceltechnologie van de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers. De technologie stelt onderzoekers in staat stamcellen van patiënten buiten het lichaam in leven te houden. Door medicijnen te testen op de stamcellen, kan al voor de behandeling voorspeld worden welke geneesmiddelen aanslaan bij een specifieke patiënt. Dit voorkomt onnodig medicijngebruik en verbetert de kans op genezing.

Zorgverzekeraars CZ en Achmea overwegen een investering van € 25 mln in het centrum, meldt het FD. Het onnodig voorschrijven van medicijnen die later niet blijken te werken, komt de verzekeraars duur te staan. Het nieuwe centrum focust in de eerste instantie op de behandeling van taaislijmziekte en een bepaalde vorm van kanker. 

Ook het Radboudumc werkt aan het voorspellen van behandeluitkomsten. Het Nijmeegse ziekenhuis maakt gebruik van een super-sequencer om erfelijk materiaal te analyseren. Volgens het ziekenhuis helpt de technologie bij het realiseren van persoonsgerichte zorg.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: FD, Medisch Contact | Foto: Lwp Kommunikáció, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn