Efficiënter opereren dankzij fluorescerend tumorweefsel

Operatie

23-06-2015 16:03 | Door: Laura Fransen

Fluorescerende cellen maken opereren veiliger en efficiënter. Dankzij de techniek is tumorweefsel te verwijderen dat normaal gesproken niet zichtbaar is. Een praktijkonderzoek aan het LUMC toont de toepasbaarheid aan.

Nabij-infrarode fluorescentie maakt het mogelijk om specifieke cellen en structuren in het menselijk lichaam te laten oplichten. Dit stelt artsen tijdens operaties in staat beter onderscheid te maken tussen kwaadaardige cellen en structuren die juist gespaard moeten blijven. De techniek maakt efficiënter en veiliger opereren mogelijk.

Uit onderzoek van Floris Verbeek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat twee veelgebruikte contrastmiddelen in een lage concentratie goed bruikbaar zijn voor fluorescente beeldvorming. Bij patiënten met kankeruitzaaiingen in de lever kon in 12,5 procent van de gevallen tumorweefsel verwijderd worden dat met geen enkele andere techniek zichtbaar was.

Meerwaarde

Hoewel chirurgen zowel voor als na een operatie gebruik kunnen maken van veel beeldvormende technieken, moet het verwijderen van kwaadaardige gezwellen op eigen zicht en tast gebeuren. “Dan blijkt het vaak moeilijk om kankercellen van gezonde cellen te onderscheiden”, stelt het LUMC in een persbericht. Nabij-infrarode fluorescentie maakt het mogelijk snel en accuraat het juiste weefsel te identificeren.

“Fluorescente beeldvorming is inmiddels toegepast bij meer dan 500 operaties in het LUMC”, zegt Verbeek. “De chirurgen zijn erg enthousiast en geven aan dat het een duidelijke meerwaarde heeft.” Het LUMC werkt aan de ontwikkeling van nieuwe fluorescente stoffen die zich nog beter en specifieker aan tumorcellen hechten. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: LUMC | Foto: 593rd Sustainment Command, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn