Robot moet opnameduur Martini Ziekenhuis verkorten

Martini Ziekenhuis

24-06-2015 19:06 | Door: Laura Fransen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen investeert in minimaal invasieve robot-operaties. De technologische ontwikkeling verkort de opnameduur en verbetert de kwaliteit van de zorg.

Het Martini Ziekenhuis schaft een operatierobot aan waarmee chirurgen, urologen en gynaecologen minimaal invasieve operaties kunnen uitvoeren. De artsen zetten de robot vooral in bij de behandeling van oncologische patiënten. Naast de robot investeert het Groningse ziekenhuis in een specialist met robotervaring. De Duitse Martini-Klinik draagt bij aan het opleiden van het bestaande OK-team en toekomstig onderzoek.

Minimaal invasieve chirurgie biedt een alternatief voor zware operaties die veel impact hebben op de patiënt. Dankzij de beperkte impact verkort een kijkoperatie de benodigde opnameduur van patiënten. Een operatierobot vergroot de mogelijkheden van deze vorm van opereren. Zo kan de arts het operatiegebied tot tien maal vergroot zien in 3D. In combinatie met de trillingvrije robotinstrumenten maakt dit langdurig precisiewerk mogelijk.

Koploper

 “Een robot geassisteerde operatie is een niet te stuiten ontwikkeling”, zegt Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis, in een persbericht. Het ziekenhuis hoopt dankzij de investering een koploper te worden op het gebied van robot-operaties. Naar verwachting neemt het ziekenhuis de robot begin 2016 in gebruik.

Eerder deze maand had het Isala Hartcentrum in Zwolle een Nederlandse primeur op het gebied van robot geassisteerde operaties. Het hartchirurgisch team voerde de eerste hartklepvervangende operatie uit met behulp van de Da Vinci-robot. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Martini Ziekenhuis | Foto: Eg-T2g, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn