Hoe krabbenschuim levens redt

Chitine, krabben

26-06-2015 07:03 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers aan de University of Maryland hebben uit krab-afval een schuim ontwikkeld dat ernstige bloedingen direct stopt.

De onderzoekers maakten met gemodificeerde chitosan een schuim dat met een gewone spuitbus is aan te brengen. Chitosan is een afgeleide van chitine, het hoofdbestanddeel van de schilden van schaaldieren. Chitosan wordt in niet-spraybare vorm al toegepast bij verwondingen en brandwonden.

De biobased spray bindt de bloedcellen razendsnel tot een gelachtige structuur. Het semi-gestolde bloed vermindert direct de bloeding. Bij proeven op varkenslevers reduceerde het krabbenschuim het bloedverlies met 90 procent.

Meer tijd

Het schuim op basis van chitosan maakt het volgens de onderzoekers voor hulpverleners gemakkelijker om gewonden snel te behandelen. Het stelpen van een ernstig bloedende wond betekent vaak het verschil tussen leven en dood. 

Voor verwondingen aan armen en benen is afbinden van de ledematen afdoende, maar behandeling van bloedingen op het bovenlichaam is veel lastiger. Bij zware verkeersongelukken of in oorlogssituaties zijn verwondingen aan het bovenlichaam de voornaamste doodsoorzaak.

De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit FDA onderzoekt of het schuim veilig genoeg is om op de markt te brengen.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ACS | Foto: Jessica Spengler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn