Limburg investeert € 100.000 in 3D-geprinte botimplantaten

Skelet

26-06-2015 10:21 | Door: Laura Fransen

Het Maastrichtse bedrijf Xilloc Medical ontvangt € 100.000 van de Provincie Limburg. Het bedrijf ontwikkelt 3D-geprinte botimplantaten, die langzaam worden vervangen door lichaamseigen bot.

Xilloc Medical gebruikt de financiering voor de doorontwikkeling van het nieuwste product CT-Bone. Dit botimplantaat is gemaakt van calciumfosfaat, een lichaamseigen bouwsteen van menselijk bot. Dankzij het materiaal en de structuur wordt het implantaat na plaatsing in het lichaam langzaam vervangen door lichaamseigen bot. 3D-printtechnologie maakt het mogelijk de implantaten in vrijwel iedere vorm te printen.

Volgens Xilloc Medical resulteren de exact op maat gemaakte implantaten in een kortere operatietijd en sneller herstel. Dankzij de precieze pasvorm hoeven artsen tijdens de operatie geen aanpassingen te doen aan het bestaande bot of het implantaat. De kortere narcoseduur betekent dat de patiënt sneller herstelt.   

Xilloc Medical is in 2011 ontstaan uit een afstudeerproject van Maikel Beerens aan de Universiteit Maastricht. Samen met zorgtechnologiebedrijf Maastricht Instruments en het Maastricht University Medical Centre+ ontwikkelde Beerens ‘s werelds eerste 3D-geprinte titanium kaakimplantaten.

Xilloc Medical is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Het bedrijf deelt de campus onder andere met een proeffabriek voor ‘wondermateriaal’ nanocellulose, en een onderzoekscentrum voor duurzame materialen. Flowid realiseert op de campus een fabriek voor het opschalen van zijn spinning-disc technologie. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Zuid Online, Xilloc Medical | Foto: UCL Engineering, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn