Hartpatiënten LUMC naar huis met wearables

ECG wearables

03-07-2015 18:43 | Door: Laura Fransen

Het Leids Universitair Medisch Centrum rust patiënten thuis uit met een mobiele ECG. De zelfmeetapparatuur in combinatie met een digitaal spreekuur, moet het ziekenhuisbezoek met 40 procent verminderen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert een pilot uit met zelfmeetapparatuur voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad. De patiënten krijgen na ontslag uit het ziekenhuis een bloeddrukmeter, weegschaal en mobiele ECG mee naar huis. Artsen kunnen de gemeten medische waarden op afstand controleren. De wearables moeten leiden tot beter herstel en de hoeveelheid bezoeken aan de polikliniek met 40 procent reduceren.

Toegankelijk

Het pilotproject is een initiatief van promovendus Roderick Treskes. “We verwachten dat we patiënten bij wie het mis dreigt te gaan, er eerder uit zullen halen”, zegt Treskes tegen nieuwswebsite SmartHealth. Daarnaast maakt het de zorg een stuk toegankelijker. Tijdens het reguliere revalidatietraject komen de patiënten vier keer per jaar naar het ziekenhuis voor een hartritme-filmpje (ECG). “Hoe meer ze thuis kunnen doen, hoe prettiger”, stelt Treskes.

De pilot wordt gefinancierd vanuit het budget van de afdeling cardiologie. Bij een succesvolle uitkomst van de proef hopen de initiatiefnemers gesprekken te gaan voeren met zorgverzekeraars. “Het zou mooi zijn als deze vorm van zorg op den duur een standaard wordt”, zegt Treskes.

Opkomst

Een aantal bedrijven speelt in op de toenemende interesse in wearables. Zo ontwikkelt Philips een analysesysteem dat via wearables real-time informatie verkrijgt van de dragers en zo medische aandoeningen voorspelt. Techbedrijf Scanadu haalt wereldwijd miljoenen op voor een zelfdiagnose-apparaat ter grootte van een handpalm.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: SmartHealth | Foto: Juhan Sonin, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn