Staat voor het gerecht door klimaatverandering

Staat voor het gerecht door klimaatverandering

14-11-2012 11:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaamheidsstichting Urgenda dreigt met een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat wanneer deze niet meer doet aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Een betere wereld begint bij jezelf, maar zeker ook bij de overheid als het aan duurzaamheidsstichting Urgenda ligt. “De overheid kan een grote versnelling genereren, door het juiste beleid in actie om te zetten en door goede informatie te verstrekken”, staat te lezen op de actiewebsite www.wijwillenactie.nl

Daarom roept de stichting, in een acht pagina’s lange brief, de Nederlandse Staat op om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot per 2020 met 40 procent verminderd is, nu is dit nog 5,2 procent.

De overheid kan een grote versnelling genereren, door het juiste beleid in actie om te zetten en door goede informatie te verstrekken. Duurzaamheidsstichting Urgenda

Crowdpleiten

Opvallend is, dat wanneer de Staat binnen 4 weken geen concrete maatregelen neemt om de verzoeken van Urgenda in te willigen, de duurzaamheidsstichting juridische stappen onderneemt. Eerdere brieven, handtekeningen en verzoek van burgers en bedrijven om de CO2-uitstoot te reduceren zetten geen zoden aan de dijk, daarom grijpt de stichting nu naar een harder middel.

Om het pleidooi kracht bij te zetten roept de stichting , onder de noemer ‘crowdpleiten’, bedrijven en burgers op om een inhoudelijke bijdrage aan het proces te leveren. Dit kan in de vorm van argumenten, achtergrondinformatie, voorbeelden en jurisprudentie uit andere landen. Een juridisch team zal de bijdragen tot een dagvaarding verwerken die de Staat in het voorjaar van 2013 tegemoet kan zien.

Revolutie met recht

Urgenda neemt de presentatie van de Engelse vertaling van het boek “Revolutie met recht”, dat vandaag uitkomt,  als startsein voor het ontketenen van de zogeheten ‘duurzame revolutie’. Het boek van de Nederlandse klimaatadvocaat Robert Cox plaatst de staat in het beklaagdenbankje en wil deze ter verantwoording roepen voor klimaatverandering. “De overheid is zwaar nalatig wat betreft het informeren van de burgers over klimaatverandering en het nemen van maatregelen tegen de gevolgen daarvan”, aldus Cox in een interview met dagblad De Limburger.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn