Minder verspilling dankzij smaakonderzoek kankerpatiënt

Smaak

13-07-2015 13:32 | Door: Laura Fransen

Individueel smaakonderzoek moet de eetlust en het herstel verbeteren van kankerpatiënten in het Ikazia Ziekenhuis. Bijkomende voordelen zijn minder bijvoeding, minder medicijnen en het terugdringen van voedselverspilling.  

Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis maakt sinds deze maand gebruik van een speciale spreekkamer voor het smaakonderzoek. De ziekenhuiskoks stellen per oncologische patiënt een smaakprofiel op. Aan de hand van dat profiel krijgen de patiënten maaltijden op maat geserveerd die de eetlust moeten stimuleren.

Dr. Croon, als internist-hematoloog betrokken bij het project, stelt dat de vernieuwde smaaksensatie onder andere resulteert in minder ondervoeding, een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder behoefte aan anti-misselijkheidsmedicijnen. Ook belandt er minder voedsel bij het afval, doordat minder maaltijden worden weggegooid.

Roche Oncology Award

Smaakverlies komt veel voor bij patiënten met kanker, door de ziekte zelf of door de chemo- of immunotherapie. Volgens Eric-Jan Wissink, hoofd keuken bij het Ikazia Ziekenhuis, is het vaak goed mogelijk de smaak weer terug te krijgen door gericht kruiden en specerijen toe te voegen.

De maaltijden op maat zijn onderdeel van het project Smaaksturing. In februari 2015 won het Ikazia Ziekenhuis met het project een geldprijs van 50.000 verbonden aan de Roche Oncology Award.  

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ikazia Ziekenhuis | Foto: Alpha, via Flick Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn