Radboudumc: Gebrek financiering staat innovatie in de weg

Zorginnovatie

15-07-2015 09:02 | Door: Laura Fransen

Ondernemers in de medische technologie hebben moeite om hun innovaties de markt op te krijgen. Problemen op het gebied van investeringen, regelgeving en het bereiken van de doelgroep staan doorbraken in de weg.

Dat stelt het Radboudumc naar aanleiding van een onderzoek onder 34 van de 400 Nederlandse MedTech-bedrijven. De bedrijven spelen een grote rol bij het daadwerkelijk toepassen van kennis die binnen academische instellingen is ontwikkeld. Financiering vormt het grootste obstakel. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan problemen te hebben bij het vinden van voldoende investeerders voor de ontwikkeling van een nieuwe technologie.

Naast een gebrek aan enthousiasme bij investeerders, is ook het overtuigen van medische professionals, inkoopafdelingen van ziekenhuizen en zorgverzekeraars vaak moeilijk. Tot slot noemen de bedrijven de wet- en regelgeving waaraan nieuwe technologieën moeten voldoen, als obstakel voor de snelle marktintroductie.

Netwerk

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau MedValue, een dochteronderneming van het Radboudumc. Richard van den Broek, directeur van MedValue, over de resultaten: “Het is eigenlijk raar dat innovaties met verbeterpotentie zoveel moeite hebben om bij de patiënt te komen.”

Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery bij het Radboudumc, ziet mogelijkheden voor het ziekenhuis om bij te dragen aan een oplossing. “Het Radboudumc kan een deel van de obstakels voor bedrijven wegnemen door haar netwerk in te zetten om partijen bij elkaar te brengen”, zegt ze in een persbericht.

Het Radboudumc is niet de eerste partij die de obstakels voor MedTech-bedrijven signaleert. Een aantal bedrijven die actief zijn in die sector, zette onlangs zelf een zorginnovatiefonds op dat financiering moet opleveren voor innovatieve start-ups in de zorg. Investeerder NLC helpt wetenschappelijke zorginnovaties de markt op met behulp van crowdfunding

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Radboudumc | Foto: Commander, U.S. 7th Fleet, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn