Gelre Ziekenhuizen verspilt helft minder voedsel

Eten ziekenhuis

17-07-2015 16:32 | Door: Chris Thijssen

Gelre Ziekenhuizen heeft de voedselverspilling in een half jaar tijd met de helft verminderd. Dit is een gevolg van een nieuw maaltijdconcept, waarmee de instelling sinds december vorig jaar werkt.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research. Naast een halvering van de voedselverspilling, is de inname van voedsel per patiënt verbeterd en zijn de patiënten meer tevreden over de aangeboden maaltijden.

Gelre Ziekenhuizen, met vestigingen in Zutphen en Apeldoorn, stapte in december 2014 over op het Roomservice à la carte-systeem van Chef Martin. Hiermee kiezen patiënten dagelijks, kort voordat ze gaan eten, een gerecht uit zestien gerechten op een menukaart.

Ruime keuze

De gerechten variëren van Hollandse kost tot wereldgerechten. Bovendien is er ruime keuze in dieetmaaltijden en maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Omdat de tijd tussen het bestellen van de maaltijden en de daadwerkelijke consumptie veel korter is dan voorheen, hoeven geen overtollige maaltijden meer worden weggegooid. De patiënten eten bovendien meer, omdat ze meer keus hebben, schrijft het ziekenhuis.

35 procent verspild

Tot voor kort werkten de twee ziekenhuizen met een conventioneel systeem, gebaseerd op centrale keukens. Maaltijden werden in de keuken samengesteld en patiënten moesten ’s ochtends al hun warme maaltijd bestellen.

In de praktijk kwam het volgens de zorginstelling vaak voor dat een patiënt ’s avonds geen zin meer had in het gerecht dat hij ’s ochtends had besteld. Ook gebeurde het dat een patiënt later op de dag werd ontslagen of een ander dieet kreeg voorgeschreven. Hierdoor werd 35 procent van de maaltijden niet geconsumeerd en weggegooid.

Volgens Marcel van Walraven, manager Hotel Gelre Ziekenhuizen, heeft de invoering van het nieuwe, duurzamere maaltijdconcept niet alleen geresulteerd in minder verspilling. "Het levert ook een aanzienlijke besparing op", zegt hij in een persbericht.

"In totaal hebben de ziekenhuizen in het afgelopen half jaar € 600.000 bespaard op materiële en personele uitgaven. De investeringen vooraf verwacht Gelre Ziekenhuizen binnen drie jaar terug te verdienen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research, Chef Martin | Foto: Mila Sample, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn