17-07-2015 16:32 | Door: Chris Thijssen

Gelre Ziekenhuizen heeft de voedselverspilling in een half jaar tijd met de helft verminderd. Dit is een gevolg van een nieuw maaltijdconcept, waarmee de instelling sinds december vorig jaar werkt.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research. Naast een halvering van de voedselverspilling, is de inname van voedsel per patiënt verbeterd en zijn de patiënten meer tevreden over de aangeboden maaltijden.

Gelre Ziekenhuizen, met vestigingen in Zutphen en Apeldoorn, stapte in december 2014 over op het Roomservice à la carte-systeem van Chef Martin. Hiermee kiezen patiënten dagelijks, kort voordat ze gaan eten, een gerecht uit zestien gerechten op een menukaart.

Ruime keuze

De gerechten variëren van Hollandse kost tot wereldgerechten. Bovendien is er ruime keuze in dieetmaaltijden en maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Omdat de tijd tussen het bestellen van de maaltijden en de daadwerkelijke consumptie veel korter is dan voorheen, hoeven geen overtollige maaltijden meer worden weggegooid. De patiënten eten bovendien meer, omdat ze meer keus hebben, schrijft het ziekenhuis.

35 procent verspild

Tot voor kort werkten de twee ziekenhuizen met een conventioneel systeem, gebaseerd op centrale keukens. Maaltijden werden in de keuken samengesteld en patiënten moesten ’s ochtends al hun warme maaltijd bestellen.

In de praktijk kwam het volgens de zorginstelling vaak voor dat een patiënt ’s avonds geen zin meer had in het gerecht dat hij ’s ochtends had besteld. Ook gebeurde het dat een patiënt later op de dag werd ontslagen of een ander dieet kreeg voorgeschreven. Hierdoor werd 35 procent van de maaltijden niet geconsumeerd en weggegooid.

Volgens Marcel van Walraven, manager Hotel Gelre Ziekenhuizen, heeft de invoering van het nieuwe, duurzamere maaltijdconcept niet alleen geresulteerd in minder verspilling. "Het levert ook een aanzienlijke besparing op", zegt hij in een persbericht.

"In totaal hebben de ziekenhuizen in het afgelopen half jaar € 600.000 bespaard op materiële en personele uitgaven. De investeringen vooraf verwacht Gelre Ziekenhuizen binnen drie jaar terug te verdienen.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research, Chef Martin | Foto: Mila Sample, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)