EU klaar om klimaattop in Doha te leiden

EU klaar om klimaattop in Doha te leiden

23-11-2012 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen die tot ambitieuzere klimaatmaatregelen moet leiden. “Het werd hoog tijd.”

In de aanloop naar de internationale VN-klimaattop die volgende week start in Doha, Qatar, worden de contouren van het onderhandelingsspel langzaam zichtbaar. Tien dagen lang zal er vergaderd worden over een nieuw Kyoto-verdrag. Hoe de mondiale CO2-uitstoot terugdrongen kan worden is daarbij hét grote onderwerp.

Europa reikt de hand

Europa is ambitieus. Met een krappe meerderheid is er een resolutie door het Europese Parlement gekomen die roept voor 2020 de CO2-uitstoot met 30 procent terug te dringen ten opzichte van 2005. Volgens het oude plan was dat 20 procent. Hiermee reikt de EU zijn hand uit naar landen als China, die zich pas willen inspannen als meer ontwikkelde landen een tandje bijzetten.

“Het is in het eigen belang van Europa om een CO2-reductie van 30 procent na te streven, zodat er duurzame groei, extra banen en verminderde afhankelijkheid van energie-import wordt gecreëerd,” staat in de net aangenomen resolutie.

“Hoog tijd”

Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken vinden dat de EU zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De EU heeft zichzelf als doel gesteld om de klimaatverandering te beperkten tot 2 graden Celsius. Volgens een VN-rapport dat woensdag verscheen schieten de huidige maatregelen wereldwijd flink te kort.

Het uitbreiden van het Emission Trade System (ETS) naar de scheepvaart en vliegverkeer is een optie. Het ETS is een marktmechanisme waardoor bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot.

Mathiass Groote, voorzitter van de Europese Milieucommissie, zei dat het “hoog tijd” werd. “Als we doorgaan op de normale voet, zal het onherstelbare schade opleveren.”

Tegengeluiden

Niet iedereen is tevreden. Polen is tegen ambitieuzere doelstellingen om soortgelijke redenen als China. Het voormalige Oostblokland is bang dat verdergaande maatregelen zijn opkomende economie beschadigd.

Ook China is daar bang voor.  De Volksrepubliek vindt dat klimaatambities in lijn moeten liggen met het bruto binnenlands product. China wil eerst zijn economie laten groeien. Het Aziatische land wil zijn uitstoot pas verlagen als het BNP per inwoner is opgelopen tot zo’n $20.000 (€16.000), het vijfvoudige van de situatie nu.

China trekt daarmee zijn eigen plan. De Chinese afgevaardigde, Xie Zhenhua, liet vooraf aan de onderhandelingen in Doha weten dat “China hoe dan ook actieve maatregelen zal gaan nemen in eigen land, ook als de onderhandelingen niet vruchtbaar blijken te zijn.”

Bron: Businessgreen

Foto: Cherry 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn