Schneider Electric verlaagt energieverbruik zorginstellingen

Ziekenhuis

21-07-2015 12:05 | Door: Chris Thijssen

Schneider Electric claimt de energie-efficiëntie van kleine en middelgrote zorginstellingen te kunnen verbeteren. Door de invoering van slim energiemanagement kunnen ziekenhuizen energie besparen.

Hiervoor zegt Schneider Electric een oplossing te bieden. In een drie maanden durende pilot in een non-profit zorginstelling is hiermee meer dan 35 procent energie bespaard. Ook gingen de operationele kosten omlaag. Daarnaast zou het systeem zorgen voor positieve ervaringen van patiënten en een verbetering van de zorgkwaliteit, meldt het bedrijf in een persbericht.

Building Management System

Volgens Schneider Electric zijn veel gebouwen die zorginstellingen gebruiken, oorspronkelijk niet gebouwd voor zorgdoeleinden. Ze zijn vaak ook niet uitgerust met een geschikt building management system (BMS), dat de mechanische en elektrische apparatuur in een gebouw monitort. 

Het gaat vooral om poliklinische faciliteiten, zoals klinieken, ambulante zorgcentra en medische retail-locaties. Om in de behoeften van dit soort kleinere faciliteiten te voorzien, bouwt Schneider Electric specifieke controlesystemen en een geïntegreerd BMS.

Monitoring

Het bedrijf integreert nieuwe en bestaande gebouwinfrastructuur, zoals verwarming, verlichting en airco, in een enkele, eenvoudig te beheren interface. Verder bevat het systeem een programmeerbaar besturingssysteem en intelligent management.

Hiervoor wordt een web-interface gebruikt die zonder licentievergoeding beschikbaar is. Poliklinische faciliteiten met meerdere locaties, kunnen faciliteiten aan elkaar koppelen. Zo is er centraal zicht op het beheer van de energiekosten, zegt Schneider.

Volgens het Amerikaanse concern kunnen speciale tools het energieverbruik van een ziekenhuis meten en aangeven waar nog besparingen mogelijk zijn. Prestatiemeldingen geven daarnaast aan welke apparatuur toe is aan onderhoud. Dat levert extra besparingen op, omdat noodonderhoud nauwelijks nog voorkomt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Schneider Electric | Foto: CAMH Foundation, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn