Nieuwe techniek verbetert middelen tegen kanker en artritis

Laboratorium

21-07-2015 13:55 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van de University of Copenhagen hebben een techniek ontdekt die de effectiviteit van verschillende medicijnen verbetert. De productietechniek is bovendien sneller en goedkoper.

De methode kan een groot aantal glycoproteïne-geneesmiddelen effectiever maken. Voorbeelden van dit soort middelen zijn medicijnen tegen kanker en artritis.

Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld één of meerdere suikereenheden. Deze suikereenheden bepalen voor een deel de werking van het eiwit. De juiste suikerstructuur in een glycoproteïne zorgt voor een verbeterd therapeutisch effect en langere werkduur van het medicijn.

Onderzoekers van de Faculty of Health and Medical Sciences aan de University of Copenhagen hebben nu een techniek ontwikkeld waarmee ze in kortere tijd een betere suikerstructuur voor dit soort medicijnen kunnen ontwerpen en produceren.

De nieuwe techniek heeft volgens de onderzoekers potentie voor de verbetering van veel bestaande geneesmiddelen. Bovendien is de productie ervan in veel gevallen goedkoper. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology.

Structuren bouwen

“Suikerstructuren zijn als een boom die is opgebouwd uit blokken”, zegt onderzoeker Zhang Yang in een persbericht. “Wij hebben een snellere en effectievere manier gevonden om de boom te ontwerpen en te bouwen.”

De productie van glycoproteïnen is vaak gebaseerd op onderzoek met hamstercellen, die gemengde en soms onbruikbare suikerstructuren genereren. Daarom was de productie van dit soort geneesmiddelen tot nu toe erg bewerkelijk en wisselend van kwaliteit.

Bovendien duurde het soms jaren voordat een suikerstructuur geoptimaliseerd was. Yang: “Met deze techniek coderen we menselijke enzymen in de hamstercellen. Hierdoor kunnen we hetzelfde resultaat in een paar weken bereiken. Daarnaast zijn we in staat om meer verschillende structuren te ontwerpen dan voorheen.” 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Copenhagen | Foto: University of Michigan School of Natural Resources, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn