App diagnosticeert luchtwegaandoening via hoestgeluid

Smartphone

22-07-2015 13:32 | Door: Chris Thijssen

Een in Australië ontwikkelde app kan de diagnose van een luchtwegaandoening stellen. Volgens de ontwikkelaar zal de gang naar de huisarts hierdoor worden teruggedrongen.

De ResApp gebruikt een algoritme dat een ziekte detecteert via het hoestgeluid van de gebruiker. Wanneer deze in de microfoon van zijn smartphone of tablet hoest, wordt het geluid geanalyseerd. Hierbij zoekt de app naar signalen die matchen met die van aandoeningen als astma, longontsteking en bronchitis.

Bij een test in een ziekenhuis in West-Australië behaalde de app een nauwkeurigheid van 96 procent, bij het diagnosticeren van longontsteking. Bij de diagnose van astma was dit 90 procent.

Luchtwegaandoeningen

Als patiënten voor een luchtwegaandoening naar de dokter gaan, luistert de dokter eerst via een stethoscoop naar de longen. “Vervolgens krijgt de patiënt vaak een X-ray. Daarna komt de diagnose”, zegt ontwikkelaar Tony Keating tegen The Australian. “Door de nauwkeurigheid van de ResApp, kunnen het bezoek en de X-ray worden overgeslagen.”

Naar verwachting wordt de app halverwege 2016 op de markt gebracht. Keating wil zich eerst richten op de Australische en Amerikaanse markt. Hier worden naar schatting jaarlijks respectievelijk 6 miljoen en 100 miljoen bezoeken aan de huisarts gebracht voor luchtwegaandoeningen. 

De beurs op

Het bedrijf waarmee Keating de app ontwikkelde, ResApp Health, is onlangs overgenomen door Narhex Life Sciences. Via dit bedrijf is de ResApp de Australische beurs opgegaan. Doel van het bedrijf is voet aan de grond krijgen in de telezorg-industrie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Australian | Foto: Japanexperterna, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn