Licht van vuurvliegjes spoort tumorcellen op

Vuurvliegjesdetectie

24-07-2015 12:06 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers hebben ontdekt hoe ze het licht van vuurvliegjes kunnen gebruiken om moleculen in het lichaam op te sporen. Deze methode is volgens hen efficiënter dan andere detectiemethodes.  

In de biologische en medische wereld moeten vaak biomoleculen worden opgespoord om de aanwezigheid van een ziekte aan te tonen. Die biomoleculen komen van nature in het lichaam. Artsen hebben bij onder andere kankeronderzoek snelle en betrouwbare manieren nodig om te weten of er in het lichaam van de patiënt schadelijke biomoleculen aanwezig zijn, zoals moleculen in tumorcellen.

Dit soort opsporingsmethodes bestaan al, maar kosten vaak veel tijd, werk en geld. Wetenschappers van het Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) kunnen nu het licht van vuurvliegjes gebruiken om die moleculen op te sporen.

Lichtschakelaar

Hiervoor hebben ze het enzym dat bij vuurvliegjes verantwoordelijk is voor het licht, aangepast. Vervolgens bevestigden de onderzoekers een klein, scheikundig label aan het enzym. Dit label werkt als een lichtschakelaar. Het enzym wordt door het label geblokkeerd, zodat er geen licht wordt geproduceerd.

Wanneer de betreffende molecuul wordt gedetecteerd, maakt het label zich los van het enzym en hecht het zich aan de molecuul. Nu de blokkade is opgeheven, gaat het enzym licht geven.

Het licht dat vrijkomt, is fel genoeg om met het blote oog te zien. Daarom is er voor de techniek geen dure en ingewikkelde uitleesapparatuur nodig. Dit levert volgens de onderzoekers een ‘goedkoop, simpel en zeer accuraat detectiesysteem’ op.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ecole polytechnique fédérale de Lausanne | Foto: Ecole polytechnique fédérale de Lausanne

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn