Duurzaam zeepschuim door nieuw algenproduct Solazyme

Schuim

31-07-2015 07:43 | Door: Chris Thijssen

Chemiebedrijf BASF en biotech-bedrijf Solazyme lanceren een oppervlakte-actieve stof uit algenolie. Deze stof kan worden gebruikt om zeep en shampoo te laten schuimen.

Het product, met de naam Dehyton AO 45, is een duurzaam alternatief voor cocamidopropylbetaïne. Dit ingrediënt wordt gebruikt voor producten die zacht schuim vereisen, zoals shampoo, vloeibare zeep en afwasmiddel. Het middel verbetert de waskracht van producten, is mild voor huid en haar en vermindert oogirritatie.

Het nieuwe product van BASF, op basis van algenolie, heeft volgens het bedrijf dezelfde eigenschappen. Het verschil is dat Dehyton AO 45 duurzaam wordt geproduceerd.

Hiervoor zet Solazyme in een gecontroleerd fermentatieproces suikerriet om in hoogwaardige olie. Volgens het bedrijf wordt hierbij weinig CO2 uitgestoten en heeft het proces weinig invloed op water en de bodem.

Groeiende consumentenvraag

BASF heeft het product naar eigen zeggen ontwikkeld om in te spelen op een groeiende vraag van de consument. “De consument krijgt steeds meer behoefte aan duurzame en innovatieve verzorgingsproducten”, zegt Josef Koester, Director Marketing Home and Personal Care, Sustainability Care Chemicals van BASF North America.

“Door de chemische expertise van BASF te koppelen aan het unieke scala aan oliën van Solazyme, kunnen we met onze producten op deze vraag inspelen.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: BASF | Foto: Keith Williamson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn