04-08-2015 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede is opgeleverd. De nieuwbouw is voorzien van duurzame energiesystemen.

De energieopwekking van het gebouw maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem. Daarnaast maakt het gebouw en de energiecentrale gebruik van allerlei vormen van warmteterugwinning. Daardoor is het gebouw innovatief en duurzaam geworden, meldt MST.

Na ongeveer drie jaar bouwen kan MST nu starten met de inrichting en het gebruiksklaar maken van het nieuwe onderkomen. De bouw is in 2012 opgedragen aan de bouwbedrijven Goossen Te Pas Bouw, onderdeel van VolkerWessels, Dura Vermeer en Trebbe.

Tijdens de bouwfase zelf wisten de betrokken bouwbedrijven ook al energie te besparen door het gebouw te verwarmen met bouwwarmte.

'Healing Environment'

Het ontwerp van het ziekenhuis is van Harry Abels van IAA Architecten. Het gebouw is voorzien van passend lichte kleuren, met op zoveel mogelijk plekken uitzicht naar buiten en een vriendelijke uitstraling. Deze ‘Healing Environment’ is bedoeld om een positief effect te creëren op het welzijn van de patiënten en bezoekers die er verblijven.

Betere zorg

Door de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis kan MST nog betere zorg bieden. De gehele derde verdieping van het gebouw is gekenmerkt als 'hotfloor', waarin alle operatiekamers en afdelingen voor intensieve verpleging zich bevinden. Deze afdelingen zijn voorzien van de modernste apparatuur en zijn centraal gepositioneerd in het ziekenhuis, met de verpleegafdelingen erboven en de poliklinieken eronder.

Daarnaast zijn de verpleegafdelingen voorzien van eenpersoonskamers, waardoor patiënten meer privacy kunnen krijgen en de kans op besmetting wordt verminderd. 

Bron: Medisch Spectrum Twente | Foto: Medisch Spectrum Twente (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)