Identificeren van virussen en bacteriën met een mobieltje

05-08-2015 09:16 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een 3D-geprint opzetstuk voor mobieltjes ontworpen om virussen en bacteriën te identificeren. Via een app worden de diagnoses doorgegeven.

Het opzetstuk is toepasbaar op elke analyse waaraan transparante platen en detectiemethodes op basis van kleurverandering te pas komen. Volgens de onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA), geeft dit handige apparaat dezelfde resultaten als de diagnoses van een microbiologie-lab.

Het opzetstuk is voorzien van LED-lampjes en optische vezels die zogenoemde 96-welsplaten uitlezen. Het apparaat identificeert bacteriën en virussen nauwkeurig. Vervolgens stuurt een mobiele app de opnames automatisch door naar een UCLA-computer, waar een lerend algoritme de combinatie van 96 gekleurde lichtpuntjes interpreteert en binnen een minuut de diagnose terugstuurt.

Diagnose

De analyses kunnen de diagnosekosten per patiënt drastisch verminderen. De onderzoekers hebben het opzetstuk getest met antilichamen tegen de bof, de mazelen en twee herpesvirussen. In 99 procent van de tests kwam de app uit op dezelfde diagnoses als het traditionele klinische microbiologie-lab. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: C2W, ACS Nano | Foto: Jonathan Alvarsson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn