3D-geprinte pil voor het eerst goedgekeurd

06-08-2015 07:00 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse voedsel- en drugsadministratie (FDA) heeft voor het eerst een 3D-geprinte medicijn tegen epileptische aanvallen goedgekeurd.

De pil tegen epileptische aanvallen wordt in de Verenigde Staten uitgebracht door producent Aprecia onder de naam Spiritam. Elke pil bevat een dosis van 500 tot 1.000 miligram levetiracetam, een veel gebruikt middel tegen epilepsie van het Belgische UCB.

Door de hoge dosering zijn de pillen zo groot dat vooral kinderen moeite hebben om ze door te slikken. De nu goedgekeurde toepassing van wat Aprecia de ‘Zipdose’ techniek noemt, is geschikt om pillen te produceren met een hoge dosering.

Door het 3D-printproces kan Aprecia de pil leveren met een poreuze structuur, waar water heel snel binnendringt. De structuur zorgt ervoor dat de pil sneller oplost in water dan een ‘gewone’ tablet. Zelfs een grote pil lost snel op, waardoor verstoppingen van de slokdarm voorkomen worden.

Printproces

Het 3D-printproces is ontwikkeld aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De pil wordt opgebouwd door een printer die een vloeibaar bindmiddel over een laagje poeder spuit en daar meteen een nieuw laagje poeder overheen strooit. Na afloop van het proces wordt het niet-bevochtigde poeder weggeblazen.

De toepassing van het 3D-printproces zorgt ervoor dat medicaties precies de juiste hoeveelheid dosering bevat. Het proces wordt verder ontwikkeld om gepersonaliseerde doseringen medicatie thuis te kunnen printen. 

Bekijk hier een demonstratie van een Aprecia Zipdose product.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: C2W, Forbes | Foto: Taki Steve, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn