Systeem van zoekmachine Baidu herkent 520 ziektes

12-08-2015 09:01 | Door: Fitria Jelyta

De Chinese zoekmachine Baidu werkt aan een systeem dat 520 verschillende ziektes herkent. Aan de hand van ingesproken klachten, kan het systeem een medische diagnose stellen.

“AskADoctor” noemt de ‘Chinese Google’ het systeem. Wei Fan, een onderzoeker van Baidu vertelt in een interview met de website Re/code dat het systeem 520 verschillende ziektes herkent. Deze ziektes zouden 90 procent van de vaakst voorkomende ziektes in China vertegenwoordigen.

Volgens de onderzoeker is het systeem door de spraakherkenning gebruiksvriendelijk voor patiënten. Met het systeem kunnen patiënten namelijk meerdere symptomen tegelijkertijd inspreken, waardoor de zoekresultaten specifieker zijn dan wanneer symptomen handmatig worden ingevoerd.

Naast het vaststellen van medische diagnoses, verwijst het systeem patiënten ook door naar de dichtstbijzijnde arts.

Deep-learning

Het systeem maakt gebruik van deep learning. Dit model voorziet computerprogramma's van beeld- en spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking. AskADoctor combineert het deep learning-model met een ander model van Baidu om data van ziektes en gezondheid aan te kaarten.

De onderzoekers van Baidu werken aan neurale netwerken, waardoor het systeem zowel Chinees als Mandarijn kan verstaan. Ook wordt een mobiele app-versie van AskADoctor ontwikkeld. Op de lange termijn wil de Chinese variant van Google het systeem transformeren tot een medische robot die zelfstandig diagnoses kan stellen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tweakers, Re/code | Foto: Herry Lawford, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn