Hoe een boek bacteriën uit vervuild water filtert

18-08-2015 18:24 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh hebben een boek ontwikkeld dat schoon drinkwater produceert. The Drinkable Book bestaat uit speciaal filterpapier dat bacteriën verwijdert uit vervuild water.

Dat meldt de BBC. Het filterpapier van The Drinkable Book verwijdert E-coli-bacteriën en bacteriën gevonden in virussen als cholera en tyfus uit water. Volgens de onderzoekers kan het papier 99 procent van deze bacteriën in vervuild water filteren.

In het filterpapier bevinden zich nanodeeltjes uit zilver en koper die de bacteriën in vervuild water verwijderen. Om schoon drinkwater te produceren, wordt het filterpapier als een soort trechter bovenop een watercontainer gelegd.

Vervolgens wordt vervuild water over het filterpapier heen gegoten. Hierdoor ontstaat er schoon drinkwater dat in de container terecht komt.

100 liter per pagina

Het boek is speciaal ontwikkeld voor inwoners van ontwikkelingslanden die niet of nauwelijks aan schoon drinkwater kunnen komen. Volgens de onderzoekers kan één pagina uit het boek 100 liter vervuild water filteren tot schoon drinkwater. Het boek kan de gebruiker in totaal vier jaar lang van schoon drinkwater voorzien. 

De onderzoekers hebben het filterpapier getest op 25 vervuilde waterbronnen in Zuid Afrika, Ghana en Bangladesh. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de non-profitorganisaties WaterisLife en iDE.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BBC

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn