Smart-luier stuurt SMS wanneer het tijd is om te verschonen

19-08-2015 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat aangeeft wanneer de luiers van patiënten verschoond moeten worden.

Dat meldt Medicalnewstoday. De onderzoekers spreken zelf van een 'intelligent continentiemanagementsysteem'.

Het systeem bestaat uit een vervangbare sensor strip en bijbehorende software. De sensorstrip geeft een seintje wanneer een luier moet worden vervangen. Verzorgers kunnen dat signaal bijvoorbeeld via een SMS-bericht ontvangen.

Luiers worden met het continentiemanagementsysteem sneller vervangen dan traditionele luiers. Dit voorkomt huiduitslag en infecties bij patiënten. Tegelijkertijd vermindert het systeem de werkdruk van verzorgers. Met het systeem kunnen verzorgers de luiers gerichter controleren, dat betekent dat luiers worden vervangen op het moment dat het nodig is. Hierdoor houden verzorgers meer tijd over voor andere patiënten.

Sensor Strip

De sensorstrip van het continentiemanagementsysteem is gemaakt van metaal, plastic en papier en wordt in de luier aangebracht. Aan de strip is een draadloos apparaat dat signalen van de sensor doorstuurt. Het apparaat kan worden hergebruikt in een nieuwe sensorstrip. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalnewstoday | Foto: Mark Hillary, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn