‘Lever-op-een-chip’ voorkomt leverschade door Paracetamol

20-08-2015 07:03 | Door: Fitria Jelyta

Met een ‘lever-op-een-chip’ hebben Israëlische onderzoekers de reactie van een lever op Paracetamol in beeld gebracht. De chip kan bijwerkingen van geneesmiddelen beter analyseren dan proefdiertesten.

Dat meldt C2W. Met de leverchip hebben de onderzoekers van het Hebrew University of Jerusalem en het Frauenhofer-Institut IZI-BB in Leipzig laten zien dat Paracetamol schadelijk kan zijn voor de lever. Dit komt doordat de lever eiwitten aanmaakt die de Paracetamol kunnen transformeren tot een schadelijke stof bij een inname van een enkele dosis van 10 tot 15 gram.

De chip werkt als een microreactor, waarin levercellen gedurende minstens vier weken in leven worden gehouden. Door die lange levensduur van de cellen op de chip, kunnen de onderzoekers betere analyses maken van leverreacties.

Deze analyses kunnen de bijwerkingen van Paracetamol beter verklaren dan analyses op basis van proefdiertesten. Met proefdiertesten is Paracetamol nooit eerder als oorzaak aangewezen voor bepaalde vormen van leverschade.

Proefdieralternatief

Een Australisch gentechnologiebedrijf heeft de leverchip eerder gebruikt als proefdieralternatief om geneesmiddelen tegen Hepatitis B te testen. Deze ziekte komt vaak voor bij leverschade. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: C2W | Foto: Ed Uthman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn