Marker spoort bloedpropjes op in het hele lichaam

21-08-2015 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een marker ontwikkeld waarmee efficienter bloedstollingen in het lichaam gedecteerd kunnen worden. Het materiaal bindt de bloedpropjes en licht op in een PET-scan.

De onderzoekers van het Massachusetts General Hospital hebben het instrument succesvol getest op ratten. In een interview met BBC, vertellen de wetenschappers dat het instrument hetzelfde effect moet hebben op het menselijk lichaam. Eind dit jaar moet het instrument nog op patiënten worden getest.

De nieuwe marker maakt het mogelijk om de oorzaken van beroertes en hart- en vaatziekten effciienter en beter te analyseren. Bloedpropjes moeten nu nog per lichaamsdeel gedetecteerd worden. 

PET-scan

De marker bestaat uit radioactieve moleculen, die zich vastbinden aan de eiwitten in het bloed. Na één injectie kunnen bloedstollingen in het hele lichaam gedecteerd worden met een PET-scan. Het instrument verlicht zelfs de kleinere bloedklompjes in het lichaam.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BBC | Foto: Liz West, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn