Universele griepprik moet meer griepvarianten voorkomen

Vaccin

25-08-2015 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat verschillende soorten griepvirussen bestrijdt. Uiteindelijk moeten herhaaldelijke griepprikken overbodig worden.

Dat meldt Sciencedaily. De conventionele jaarlijkse griepprik voorkomt specifieke griepsoorten, maar is niet bestand tegen nieuwe griepvirussen.

De onderzoekers van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie The Scripps Research Institute (TSRI) hebben een manier gevonden om een immunrespons op te wekken die meer griepvirussen gelijktijdig kan bestrijden. Samen met het Nederlandse farmaceutisch bedrijf Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, heeft TSRI een vaccin ontwikkeld dat breed neutraliserende antilichamen (bnAbs) bevat.

Uiteindelijk moet het vaccin herhaaldelijke griepprikken overbodig maken. De wetenschappers spreken zelf van een 'universeel griepvaccin'. 

Vogelgriep

Het vaccin is gericht op het bestrijden van hemagglutinine (HA), een eiwit dat in het oppervlak van veel griepsoorten aanwezig is. HA bevordert de verspreiding in het lichaam en de aanmaak van schadelijke stoffen. Door het bestrijden van dit eiwit, gaat het vaccin de ontwikkeling tegen van nieuwe griepsoorten in het lichaam.

De wetenschappers hebben het middel getest op ratten en primaten. Uit het onderzoek blijkt dat het vaccin een immuunrespons teweegbracht tegen veel griepvirussen, waaronder de vogelgriep. Of het middel hetzelfde werking heeft in een menselijk lichaam, moet nog uit een vervolgonderzoek blijken. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Sciencedaily | Foto: KOMUnews, CreativeCommons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn