Robothand uit 3D-printer wint prestigieuze prijs

26-08-2015 12:02 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Open Bionics heeft de prestigieuze James Dyson Award gewonnen. Het bedrijf kan binnen enkele dagen een bionische arm of hand maken, mede met behulp van een 3D-printer.

Voor de productie van de robotledematen maakt Open Bionics eerst een 3D-scan van de stomp waar de bionische arm of hand op moet aansluiten. Vervolgens print een 3D-printer de onderdelen van de prothese op maat.

De methode van de start-up brengt de kosten voor het maken van een bionische arm of hand flink terug. Open Bionics rekent circa £ 3.000 ( € 4.125) voor een prothese, terwijl een regulier model tussen de £ 20.000 en £ 60.000 kan kosten. Dit is met name voor kinderen met een geamputeerde arm of hand welkom. De protheses kunnen zo relatief goedkoop met de kinderen ‘meegroeien’. 

Een ander voordeel van de Open Bionics-robothand is de productietijd. De arm of hand is binnen twee dagen klaar. Normaal moet er soms maanden gewacht worden totdat de kunstarm of -hand klaar is.

Sensoren

In de prothese zijn myo-elektrische sensoren verwerkt, die zijn verbonden met de spieren in de onderarm. De sensoren kunnen zo de vingers laten bewegen en beperken zonodig de druk die de vingers kunnen uitvoeren. Zo zijn ook breekbare voorwerpen op te pakken. Verder kan de 'huid' rondom de prothese geheel naar wens worden aangepast.

De bouwers willen met het prijzengeld van de James Dyson-aanmoedigingsprijs en een eerdere crowdfundingactie een nieuwe 3D-printer kopen om meer onderzoek te kunnen doen. Ook gaat de start-up de commerciële plannen verder uitwerken.

Robothand

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BBC | Foto: OpenBionics

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn