Nanodiamanten effectief bij kankerbestrijding

Kristal

27-08-2015 07:07 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse en Singaporese onderzoekers publiceren over een effectieve bestrijding van kanker met nanodiamanten. De diamantjes verbeteren de werking van chemomedicijnen, en zijn relatief goedkoop.

Onderzoekers van de University of California-Los Angeles (UCLA) werkten samen met het Taiwanese biotechnologiebedrijf BRIM en de National University of Singapore (NUS). Uit de studie blijkt dat nanodiamanten veel potentie hebben bij de bestrijding van kanker. 

Door de minuscule diamanten te combineren met het chemomedicijn Epirubicin, slaagden de onderzoekers er in om kankercellen te verwijderen die weerstand bieden tegen normale chemotherapie. Dit verkleint de kans op uitzaaiing van kanker. 

Volgens de onderzoekers zijn nanodiamanten te verkrijgen uit mijnafval, waardoor ze relatief goedkoop zijn. 

Kankercellen opsporen

Uit een ander onderzoek blijkt dat nanodiamanten ook kunnen helpen bij het detecteren van kankercellen, doordat ze gevoelig zijn voor magnetische velden.

Wetenschappers van onderzoeksorganisatie Bikanta vermaalden diamanten tot een poeder, dat ze in het lichaam injecteerden. Dit diamantpoeder verlicht zelfs de kleinste kankercellen op een MRI-scan. Dit vergroot de kans op genezing, doordat de kankercellen in een vroeg stadium worden aangepakt.

Naast het bestrijden van kanker, wordt de nanodiamant ook voor andere medische doelen toegepast. Zo wordt er onderzocht of de deeltjes ook bijwerkingen van verschillende medicijnen kunnen verminderen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Phys.org | Foto: fdecomite, via Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn