Draagbaar meetinstrument werkt als ziekenhuismonitor

27-08-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Biomedische onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat de vitale functies van het lichaam in kaart brengt. Het apparaat is geschikt voor thuisgebruik en moet ziekenhuisbezoeken verminderen.

Dat meldt Medicalnewstoday. De MouthLab is een meetinstrument dat onder andere de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling opmeet. Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine, in de Amerikaanse stad Baltimore.

Het gebruiksvriendelijke apparaat bestaat uit een mondstuk met meetsensoren. De gebruiker moet simpelweg ademen door het mondstuk om metingen van de lichaamstemperatuur en ademhaling te verkrijgen. Dit mondstuk is gekoppeld aan een draagbare unit met een andere meetsensor voor de duim. Door de duim op deze sensor te plaatsen, meet het apparaat de polsslag en zuurstofgehalte in het bloed. Vervolgens communiceert het apparaat met een computerprogramma, waardoor de metingen zichtbaar worden op een scherm.

Uit een onderzoek met 52 ziekenhuizen is gebleken dat de MouthLab dezelfde metingen kan uitvoeren als een standaard ziekenhuismonitor. De onderzoekers werken aan een verbeterde versie van de MouthLab, die vitale functies van het lichaam binnen tien seconden kan opmeten. Verder wordt er gewerkt aan een mobiele app voor de MouthLab. 

ECG

Het mondstuk en duimsensor van de MouthLab zijn voorzien van ECG-elektroden. Deze elektroden dienen als contactpunten voor het lichaam, waarmee de hartslag wordt opgemeten. In het ziekenhuis wordt de hartslag opgemeten aan de hand van elektroden die op de borst en enkels zijn geplakt.

Met de MouthLab hoeven patiënten niet langer naar het ziekenhuis voor een accurate hartslagmeting.  

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Medicalnewstoday | Foto: Justin Taylor, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn