Nieuwe lasers en scalpels optimaliseren hersentumoroperatie

28-08-2015 13:32 | Door: Fitria Jelyta

De combinatie van een nieuwe laser en een nieuw elektrisch operatiemes moet chirurgen tijd besparen bij hersentumoroperaties. Met deze apparaten kunnen chirurgen de hersenoperaties nauwkeuriger uitvoeren.  

Dat meldt Medicalnewstoday. Tijdens een hersentumoroperatie moeten chirurgen er zeker van zijn dat ze de tumor volledig hebben verwijderd. Om dit te controleren, wordt een stukje hersenweefsel weggehaald en naar een laboratorium gestuurd voor analyse.

De analyse moet aantonen dat het hersenweefsel tumorvrij is. Wanneer dat niet het geval is, moet de patiënt langer onder narcose blijven om de tumor volledig te kunnen verwijderen.  

Het medische bedrijf Verisante Technology Inc. uit Canada, heeft een laser ontworpen die precies kan aanwijzen waar in de hersenen de tumor zich bevindt. Dit bevordert een nauwkeurige lokalisering van de tumor.

Daarnaast gebruiken chirurgen een elektrisch scalpel, de iKnife. Dit operatiemes geeft aan welke hersenweefsels gezond zijn bij verwijdering van de tumor. Hierdoor is de labanalyse overbodig en kunnen chirurgen veel tijd besparen bij hersentumoroperaties.

Snel resultaat

De combinatie van de laser en het elektrische scalpel is in Engeland succesvol getest tijdens een hersentumoroperatie van een 22-jarige PhD-student.

In 2013 is de iKnife voor het eerst getest bij de operaties van 91 hersentumorpatiënten. Hieruit bleek dat het scalpel in 3 seconden kan aangeven welke hersenweefsels tumorcellen bevatten. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Medicalnewstoday | Foto: Artur Bergman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn