Draadloze mini-pacemaker moet hartcomplicaties verminderen

31-08-2015 14:53 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een mini-pacemaker ontwikkeld die zonder chirurgische ingreep in het hart wordt aangebracht. Deze minuscule pacemaker heeft geen elektrodraden, waardoor bij gebruik de kans op hartcomplicaties vermindert. 

Onderzoekers van het medische technologiebedrijf St. Jude Medical hebben een pacemaker ontwikkeld die werkt zonder elektrodraden. De Leadless-pacemaker wordt via een katheter in de ader van de dijbeen aangebracht en belandt vervolgens in de rechter hartkamer. Hierdoor is de pacemaker zonder chirurgische ingreep in het lichaam aan te brengen.

Traditionele pacemakers bestaan uit een pulsgenerator (hartkastje) en elektrodraden die via een chirurgische ingreep onder de huid worden geplaatst. Bij hartritmestoornissen stuurt de pulsgenerator via de elektrodraden stroomstootjes naar het hart.

Dit zorgt ervoor dat de hartspieren voldoende samentrekken om het juiste hartritme te behouden.Tussen de pulsgenerator en de elektrodraden kan echter kortsluiting ontstaan, waardoor hartcomplicaties kunnen optreden.

Draadloos

De onderzoekers verwachten dat deze complicaties afnemen bij gebruik van de draadloze pacemaker. De Leadless-pacemaker weegt 2 gram. Met een lengte van minder dan 5 centimeter lijkt de pacemaker het meest op een vitaminepil.

De wetenschappers van St. Jude Medical zijn in Amerika zijn bezig met een vervolgonderzoek om te testen of de pacemaker geschikt is voor verschillende hartpatiënten.

Een soortgelijke pacemaker is in 2014 succesvol door het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven getest. De mini-pacemaker is ontwikkeld door Medtronic en maakt geen gebruik van elektrodraden om verbinding te maken met het hart. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Medicalxpress, St. Jude Medical, Catharina ziekenhuis | Foto: Andy G, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn