Eenmalige radiotherapie verwijdert borstkankercellen sneller

01-09-2015 09:23 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een nieuwe radiotherapie ontwikkeld die overgebleven borstkankercellen binnen 30 minuten kan verwijderen. De techniek is nu beschikbaar voor borstkankerpatiënten in Amerika.  

Dat meldt Medicalxpress. Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg alleen de tumor en omliggend weefsel van de borst. Door tegelijk te bestralen, worden ook eventueel achtergebleven kankercellen verwijderd tijdens de operatie. 

Uit een langdurig onderzoek van de Cancer Research UK is gebleken dat de nieuwe radiotherapiebehandeling eenmalig kan worden uitgevoerd. De behandeling duurt slechts 30 minuten en is net zo effectief als een traditionele radiotherapiebehandeling. Daarnaast bevat de nieuwe behandeling minder bijwerkingen dan de traditionele radiotherapie.

Traditionele radiotherapie wordt vaak als aanvullende behandeling na een borstsparende operatie toegepast. Om de achtergebleven kankercellen te vernietigen, wordt de bestralingsdosis in kleine hoeveelheden gegeven. Hierdoor kan de kuur uit 16 tot 23 behandelingen bestaan en tot zes weken duren. Met de nieuwe radiotherapie kunnen borstkankerpatiënten sneller worden geholpen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Gerry Lauzon, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn