Gentherapie voorkomt erfelijke blindheid

03-09-2015 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een effectieve gentherapie ontwikkeld die mogelijk de meest voorkomende, erfelijke netvliesaandoening geneest.

Dat meldt Medicalxpress. De gentherapie bestaat uit stukje erfelijk materiaal dat aan onbeschadigde netvliescellen wordt toegevoegd. Hierdoor worden nieuwe fotoreceptoren gevormd in het netvlies. Deze lichtgevoelige cellen verbeteren het zichtveld van patiënten met retinitis pigmentosa, de meest voorkomende erfelijke netvliesaandoening.

Bij deze oogziekte gaan de fotoreceptoren van het netvlies verloren. Dit leidt tot een verkleining van het zichtveld, waardoor patiënten met retinitis pigmentosa steeds minder van hun omgeving waarnemen. Uiteindelijk kan de netvliesaandoening leiden tot volledige blindheid. Op dit moment bestaat er nog geen effectieve behandeling tegen de aandoening.

Lichtflitsen

De wetenschappers van de University of Manchester hebben de gentherapie getest op laboratoriummuizen met de netvliesaandoening. Door de gentherapie konden de muizen het verschil zien tussen lichtflitsen en constant licht. Daarnaast konden ze ruimtelijke patronen beter waarnemen.

Uit een vervolgonderzoek moet blijken of de gentherapie ook netvliesaandoeningen bij mensen kan genezen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Look Into My Eyes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn