Digitale stethoscoop maakt analyses op afstand

03-09-2015 14:13 | Door: Fitria Jelyta

Een start-up heeft een digitale stethoscoop ontwikkeld die hartgeluiden via een smartphone-app op een cloud platform kunnen opslaan.

Hierdoor kunnen patiënten in bijvoorbeeld afgelegen gebieden snel een cardioanalyse ontvangen. De Eko Core is ontwikkeld door Sillicon Valley start-up Eko Devices. De stethoscoop is nu goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het apparaat neemt hartgeluiden op van een patiënt en zendt het bestand door naar een smartphone app. Hierbij maakt de digitale stethoscoop gebruik van een draadloze verbinding. 

Artsen kunnen hartgeluiden via de digitale stethoscoop doorsturen naar andere arsten om zo een hartdiagnose van patiënten op te stellen. Verder kan een cardioloog met de Eko Core en app de hartgeluiden van patiënten op afstand beluisteren, waardoor in potentie de zorg- en vervoerskosten omlaag kunnen.

De Eko Core is ook verkrijgbaar als een opzetstuk voor artsen die hun traditionele stethoscopen willen behouden. Daarnaast is de smartphone-app gratis te downloaden voor kleine huisartspraktijken.

Algoritme

De makers van Eko Core zijn bezig met een nieuw algoritme, waardoor de stethoscoop hartaandoeningen moet herkennen op basis van hartgeluiden. Met een druk op de knop moet de app het mogelijk maken om hartgeluiden te analyseren en eventuele hartaandoeningen te herkennen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eko Devices, Washington Post | Foto: CNBP, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn